top of page

Mijn 5 highlights van Milaan Design Week 2023!

Bijgewerkt op: 25 apr. 2023

Milaan Design Week is voor mij hét event voor interieurprofessionals. Als je in de interieurbranche werkt is dit het must-go-to event voor inspiratie, voor je netwerk, om al je leveranciers te ontmoeten en nieuwe interieurmerken te ontdekken. Want als interieurprofessional ben je nooit uitontwikkeld! De stad Milaan bruiste tijdens de jaarlijkse Salone del Mobile en vooral in de wijken Brera en Isola kan je er niet omheen dat het design- en interieurevenement in deze mooie Italiaanse stad aan de gang is. Wat waren mijn 5 hoogtepunten van 2023?

Mijn 5 hoogtepunten van Milaan Design Week 2023:


1 Gubi - Beyond the Beetle

Tijdens Milan Design Week 2023 bracht Gubi met een tentoonstelling, samengesteld door Marco Sammicheli, een eerbetoon aan tien jarig bestaan van de Beetle-stoel. Éen van mijn favoriete meubelstukken! Er waren tien verschillende interpretaties van de stoel te zien. Van vliegende Beetles, een stenen Beetle tot een sound kunstwerk en een koninklijke Beetle troon. Wat een feestje! Daarnaast presenteerde Gubi zijn buitencollectie op deze droomlocatie 'Bagni Misteriosi' (De Mysterieuze Baden), het maakt deel uitmaakt van het artistieke en historische erfgoed van de stad Milaan, gelegen in de levendige wijk Porta Romana van de stad.


TEN YEARS

TEN CREATIVES

TEN STORIES


2 Alcova

Een must-visit als je naar Milaan Design Week gaat! Dit is wel de meeste spectaculaire locatie waar wij geweest zijn deze week in Milaan. Tegelijkertijd ook één van de drukste locaties tijdens Milaan Design Week. Alcova is een onafhankelijk designplatform en staat alweer voor de vijfde keer op Milaan Design Week, bedacht door Valentina Ciuffi (Studio Vedèt) en Joseph Grima (Space Caviar).

Alcova is gevestigd in de gigantische ruimtes van het voormalige slachthuis in Via Molise. Meer dan 100 onafhankelijke ontwerpers, nieuwe merken, galerieën, culturele instellingen en bedrijven zijn te zien in deze gebouwen met lege ruimtes. Ben je niet in Milaan geweest dit jaar en van plan volgend jaar te gaan? Zet Alcova op je lijst!


3 Masterly - The Dutch in Milano

Uiteraard was ik dit jaar te vinden bij Masterly Milano aangezien ik in de vakjury zat voor de Masterly Milano Award 2023. De nieuwe locatie is spectaculair naast de Duomo in het centrum van Milaan. Het palazzo dei Giureconsulti was goed gevuld met 4 verdiepingen met meer dan 80 Nederlandse ontwerpers en bedrijven. Uiteraard had ik persoonlijke favorieten zoals de uitgesproken meubelstukken van broer en zus Vonn Jansen, de tafel van Sebastiaan Brajkovic, de houten desk van een student van het Hout- en meubileringscollege Ward Vissers, de gebroken vaas van Bouke de Vries en de lichtinstallatie van Lucas Zito op de begane grond.

Tijdens de netwerkborrel van De Interieur Club is de Masterly Milano Award 2023 uitgereikt. De vakjury, bestaande uit curator Nicole Uniquole, trendanalist Christine Boland en Mark Timo van De Interieur Club, koos voor Studio Vocum. De jonge studio bestaat uit keramiekkunstenaar Pierluigi Pompei en akoesticus Adam Foxwell. Het product wat zij tijdens Masterly – The Dutch in Milano presenteerde versmelt kleur en geluid in een luidspreker-als-design-object.4 Rossana Orlandi - RoCollectible

Iedereen die ooit naar MDW is geweest, weet dat je zeker langs moet gaan bij de Italiaanse "good mother" Rossana Orlandi. Aan de Via Matteo Bandello is haar galerij, via een dromerige binnenplaats kom je binnen en is een geweldige plek is om even uit te puffen.


Rossana Orlandi heeft de deuren geopend van haar galerie met briljante meubelontwerpen die verder gaan dan duurzaamheid in naam van 'Responsibility'. Ze zegt hierover: “Duurzaamheid is maar een slogan. Verantwoordelijk zijn betekent goed weten wat je ontwerpt, hoe je het maakt, hoe het voelt en welke materialen je kiest. Van ontwerpers verwacht ik verantwoordelijkheid, lateraal denken en materiaalinnovatie.”


5 Galerie Philia - "Desacralized"

Wat een locatie! Wij waren op het openingsfeest Galerie Philia in een magische kerk. De tentoonstelling Desacralized stond in deze 11e eeuwse kerk met werken van onder andere de Amerikaanse ontwerper Rick Owens en de Oekraïense studio Faina.


Deze internationale galerie exposeerde in de kerk sculpturen, meubels en lichtontwerpen. De tentoonstelling omvat werken van 20 internationale ontwerpers die werden gevraagd om hun persoonlijke interpretatie van het begrip desacralisatie weer te geven.

Zie ik jou binnenkort bij Design District Rotterdam?

Mark Timo en Gertrude van den Brink van De Interieur Club verzorgen het programma van Design District Rotterdam. Ze gaan in gesprek met ondernemers en interieurprofessionals uit de interieurbranche in De Interieur Club Live Talks tijdens deze interieurbeurs. Informatieve en inspirerende gesprekken met na het gesprek de mogelijkheid om vragen te stellen aan de gast. Kijk hier het programma en alles over De Interieur Club Live Talks!


bottom of page