top of page

De Metaverse: waarom heeft iedereen het er over? Hoe gaan wij dit gebruiken in de interieurwereld?

De term metaverse wordt steeds vaker gebruikt maar wat betekent het eigenlijk? En gaat de interieurwereld hierdoor veranderen? En waar liggen kansen voor de interieurprofessional en jouw interieurontwerpen? In dit artikel lees je een introductie over de metaverse wereld!

Metaverse

Metaverse is een digitale wereld die de echte wereld en virtuele wereld met elkaar combineert. Metaverse wordt nu Internet 3.0 genoemd. Je kan er alles doen wonen, werken, spelen, mensen ontmoeten etc. Eigenlijk alles wat je in de echte wereld ook zou doen. De verwachting is dat wij binnen 10 jaar steeds meer deze metaverse wereld gaan gebruiken. Je kan je eigen avatar en wereld creëren en door middel van VR of AR-bril (combi met echte leven) ga je hier in leven.


Facebook veranderd naam naar Meta

Oprichter Marc Zuckerberg van Facebook heeft in oktober 2021 aangekondigd dat Facebook verder gaat onder de naam Meta. Zij gaan een metaverse bouwen op het platform. Marc Zuckerberg ziet de toekomt in metaverse en gaat hier de komende jaar flink in investeren. Aangezien Facebook ook eigenaar is van onder andere Instagram en Whatsapp gaan wij hier niet meer aan ontkomen.


Eerste digitale huis verkocht

In maart 2021 is het eerste digitale huis online verkocht voor ruim 420.000 EURO. Het digitale huis is gecreëerd door artiest Krista Kim. Het huis 'Mars House' is verkocht door middel van NFT's een digitale munt. De koper kan het huis alleen uploaden in zijn digitale wereld en gebruikt worden door zijn avatar. De woning bestaat dus niet echt, de koper krijgt wel een digitaal certificaat (NFT of niet vervangbare token) dat de echtheid garandeert en bepaalt wie eigenaar is van een online item.


Bekijk hier het eerst verkochte digitale huis 'Mars House':

Interieurwereld

In de interieurwereld zien wij natuurlijk al wel virtual reality steeds vaker terug komen bij adviezen bij bijvoorbeeld interieurzaken en keukenwinkels. In het RTL 4 tv-programma 'de perfecte verbouwing' zagen wij ook al virtual reality voorbij komen. Met behulp van VR zien de deelnemers al voor dat er met de verbouwing is begonnen wat het eindresultaat wordt.


Ook AR zien wij al regelmatig voorbij komen. Voorbeelden zijn dat je door middel van je telefoon een meubel in je huiskamer kan zetten zodat je kan zien hoe deze staat of een schilderij aan de muur ziet hangen om in te schatten of deze groot genoeg is.


Metaverse gaat een stap verder aangezien het eindresultaat nooit tastbaar zal zijn maar alleen in de digitale wereld te zien zal zijn. Zou de consument geld gaan investeren voor advies voor hun huis in de digitale wereld?

Inrichten met digitale meubels

De Argentijnse ontwerper Andrés Reisinger creeert al langer digitale meubels en heeft zelfs zijn digitale levenswerken verkocht via een online veiling voor een half miljoen dollar. Deze digitale meubels kan je dus alleen in de digitale 3D wereld laten zien, de metaverse.


Een bekende digitale stoel van Adrés Reisinger is de Hortensia chair. Nadat deze viral is gegaan is besloten deze stoel echt te gaan maken. De Hortensia chair is nu te koop bij Moooi en te zien in de Brand Store in Amsterdam.


Vraagstukken

De vraag is hoe gaat metaverse de interieurwereld veranderen? Gaan consumenten minder geld besteden aan hun echte huis en meer in hun digitale huis? Wil de consument advies hoe zij hun digitale huis moeten inrichten? Worden sommige meubels alleen nog digitaal gemaakt?


Metaverse is een interessant onderwerp waar wij de komende tijd veel meer over gaan horen en lezen. Metaverse is een wereld waar interieurmerken én interieurprofessionals hun brand kunnen versterken en contact kunnen maken met hun consument. Ook zullen consumenten meer digitaal gaan consumeren en daardoor ook duurzamer kunnen gaan leven omdat producten niet echt geproduceerd hoeven te worden. Dit gaat zeker kansen opleveren voor de interieurprofessional!


Kan jij ook niet wachten om je eerste digitale huis te ontwerpen in de metaverse wereld?


Oktober 2021, Studio Mark Timo

bottom of page